Fibroscan betegtájékoztató


A FibroScan a májfibrosis meghatározásának új, non-invazív módszere. A máj károsodásának mértékét, súlyosságát korábban csak szövettani vizsgálat alapján (májbiopszia) lehetett pontosabban megbecsülni. 

A FibroScan készülék mĂ»ködési elve: tranziens elasztográfia.

A FibroScan készülék a májban a lökéshullámok terjedési sebességét mérve képes a máj állapotának meghatározására. A mérés alapja, hogy a heges területek keményebbek, vagyis rugalmatlanabbak, így ezeken keresztül a hullám gyorsabban terjed, mint az ép szövetben. A mért értékbõl lehet a májkárosodás fokára következtetni. 

            A FibroScan információt ad arról, hogy milyen mértékben károsodott a máj, milyen fokú a májszövet pusztulás, milyen stádiumú a májbetegség (pl. milyen mértékĂ» a fibrosis, kialakult-e már májzsugor?). Az elpusztult májszövet helyét kötõszövet (hegszövet) foglalja el, ez „keményebb”, rugalmatlanabb, mint az ép májszövet, ezért minél nagyobb a májsejtpusztulás mértéke, annál keményebb, rugalmatlanabb a máj. A FibroScan ezt, azaz a máj elaszticitását (rugalmasságát) méri. 

         A fibrosis mértékének ismerete igen fontos az idült hepatitis B, idült hepatitis C, autoimmun hepatitis, alkoholos májbetegség, primer biliaris cirrhosis, Wilson kór, primer sclerotisaló cholangitis, bármely eredetĂ» idült májbetegség (májcirrhosis) állapotának megítélésében, a kezelés eredményességének és a betegség hosszú távú lefolyásának követésében. 

A vizsgálat járóbetegeken történik, elõkészítést nem igényel.

A vizsgálat fájdalmatlan, szövõdménymentes, gyakorlatilag semmilyen kellemetlenséget nem okoz. A mérés kb. 20-30 percig tart, eredményét a beteg azonnal kézbe kapja.

A vizsgálat ára: 19600 Ft.

 

Dr. Bányai Tivadar Dr. Martyin Tibor Dr. Varga Márta
fõorvos, belgyógyász, infektológus, endokrinológus, diabetológus szakorvos fõorvos, belgyógyász, infektológus, allergológus és klinikai immunológus szakorvos fõorvos, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos

Rendel: elõjegyzés alapján

tel.: +36 30 407 9242

Rendel: elõjegyzés alapján

tel.: +36 70 340 9417

Rendel: elõjegyzés alapján

tel.: +36 30 436 6675

 


Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu Webes fejlesztés
Programozás
Coronella Patika:

Gyula, Nürnbergi u. 1/B.
Telefon: +36 66/ 362-192
Fax: +36 66/ 561-700
coronella@citromail.hu
Coronella Orvosi Centrum:

Gyula, Nürnbergi u. 1/B.
Telefon: +36 66/ 362-606
Információ reggel 7-19 óráig
a + 36 66/362-606- os telefonszámon.
Patika nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8:00 - 18:00
szombat:         8:00 - 12:00

Ügyelet: A város ügyeleti rendje szerint.
Térkép: